Nova knjiga “Proizvodnja i upotreba matične mliječi”

Fotografije vrcanja meda
19. Jula 2016.
Održan 9. Državni sajam u Beogradu
31. Avgusta 2017.

Nova knjiga “Proizvodnja i upotreba matične mliječi”

PREDGOVOR002

Odluku da napišem knjigu o organizovanoj proizvodnji matične mliječi i njenom korištenju donio sam nakon 43 godine uzgoja i druženja sa pčelama. U suštini to je jedan radni vjek čovjeka koji odlazi u zasluženu penziju. Nakon toliko godina uzgoja pčela čovjek je prošao sve i trebao bi da posjeduje bogato životno i pčelarsko iskustvo. Ako je čovjek volio posao koji je obavljao a pri tome se konstantno stručno usavršavao i družio sa naukom, njegovo iskustvo ima još veću težinu.

Zbog toga sam i odlučio da napišem ovu knjigu.ali sam svjestan kada čovjek uradi neko dobro djelo za dobrobit svih paralelnosa tim mora se pripremiti za bespoštedne kritike. I to sam već preživio i imam iskustva u tome. Čovjeku nije teško kada su te kritike dobronamjerne. One su uvjek dobrodošle. One druge koje imaju drugi cilj su češće kao što su tipa: zlobne,zavidne, omalovažavajuće i sve one koje bi osjetljivog pisca izbacile iz takta.

Takvi kritičari najčešće nisu napisali ni jednu rečenicu iz oblasti u kojoj su proveli pun radni vjek ali su sakupili hrabrosti da kritikuju drugog iz oblasti koju slabo poznaju. Oni činimise i neznaju da je knjiga najbolj prijatelj svakom ako je ona uzrok sreće i uspjeha.iz stručne knjige za mjesec dana možeš naučiti više nego navedeni kritičari za cjeli život kojeg su proveli sa beznačajnim i nestručnim ljudima. Uvjek se sa knjigom ulazilo u obilje znanja, sa njom se jača memorija i pamćenje. I to je jedno od razloga zašto ovo pišem.

Da sam na početkusvog profesionalnog početka proizvodnje matične mliječi prije 13 godina u rukama imao ovakvu ili sličnu knjigu koja je pisana rukom iskusnog pčelara koji radi ovaj posao rano bi se rješio raznih problema i glavobolja koje su se često pojavljivale. A zaista bilo ih je mnogo. Zbog ovakvih problema čitaoče, niste ni svjesni koliko ste sretni da praktično čitajući ovu knjigu u svojoj praksi ne napravite greške koje sam ja pravio dok nisam usavršio ovaj posao do ovog stepena. Ova knjiga nije nastala prepisivanjem gotovih tekstova iz druge obimne pčelarske literature. Sve što je u ovoj knjizi napisano o proizvodnji matične mliječi moja je intima i svojina izrasla na stečenom znanju iz pčelarstva i vlastite prakse.

Ovu knjigu pišem kao pčelar profesionalac koji je ovim svojim rukama i svojom porodicom uzgojio i isporučio nekoliko desetina hiljada matica pčelarima. Paralelno sa tim proizveli smo više desetina kilograma matične mliječi. U ovoj knjizi ne očekujte visoku nauku i visokostručne izraze često nerazumljive za većinu pčelara. Trudim se da budem jednostavan i razumljiv, odnosno da pričam i pišem narodnim lako shvatljivim rječnikom. Baš zbog te jednostavnosti sva ranija izdanja mojih jedanaest knjiga iz ove oblasti gotovo su sva rasprodata. Smatram da je u jednostavnosti tajna uspjeha. Ova knjigaje napisana za pčelare željnih znanja i usavršavanja. Ona je od mene skroman doprinos unapređenju ovog našeg zaostalog i počesto nesvaćenog zanata- pčelarstva. Pisati o matičnoj mliječi je veoma teško. Bogat pčelarski rječnik jednog jednostavnog čovjeka i rječnik savremene nauke iz ove oblasti ni približno ne može sve napisatii objasniti o matičnoj mliječi i pčelinjem društvu. Koliko god sam se trudio, siguran sam da je mnogo toga ostalo nedorečeno zbog tajni koje čuvaju pčele a ne ja.

Ako se odlučite da proizvodite matičnu mliječ predlažem vam da ne eksperimentišete, odnosno nemojte gubiti dragocjeno vrijeme i novac. Što god bi vi pokušali da uradite vjerovatnosu već mnogo puta do tog momenta neki pčelari uradili u svijetu a možda i u vašem bližem okruženju. Vaše ideje i rezultati njihove primjene u praksi možda su već prenjeti na papir i predočeni javnosti. Zato tražite i čitajte. Zbog toga se klonite besposlice i predajte se ozbiljnom i produktivnom radu. Sjetite se das u minute vašeg života skupe. Pokreni se i radi, trudi se i kreći, čitaj, uči al ii piši. Iskoristi svoje vrijeme. Ne ostavi ni minuta slobodnog vremena za besposlice. U ovom burnom tempu života kada se zaželiš odmoriti u mislima će ti doći brige i tuge.ustvari, radi posao koji voliš i koji te čini sretnim. Tada ćeš biti uspješniji, produktivnijii korisniji.

Praktično, komercijalnaproizvodnja matične mliječi nije nikakva visoka nauka i posebna vještina rezervisana samo za pojedince. To vam je posao kao i svaki drugi koji treba da se sa zadovoljstvom i velikom brižljivošću obavlja. Još kada u taj posao ugradite ugradite neko svoje znanje i iskustvo onda iz tog sigurno slijede zadovoljavajući rezultati.

Upoznao sam mnoge pčelare. Sarađujem i družim se samo sa pozitivnim ljudima. Nekada zbog ovog pretrpim i kritike.vremenom ćete zaključiti das am u pravu. I kada sa najboljom namjerom pokušate da pomognete nekom od pčelara koji neznaju ni kuda su pošli ni gdje su došli naiđete na neprilike. Jer svaki od takvih pčelara hoće sve na svojuruku i po svome. A svakog pitaju za savjet a već su u svojoj glavizamislilirealizaciju svojih često pogrešnih zahvata. Ustvari, niko nije toliko pametan da je najbolji u svemu.

Ja nemam mogućnosti da radim neka istraživanja za visoku nauku ali sam dosta eksperimentisao u načinima proizvodnje matične mliječi. Ekonomičnost u ovoj proizvodnji najviše me je interesovala. Zbog toga sam se trudio da obrađene teme u ovoj knjizi budu veoma interesantne i d a koriste velikom broju pčelara koji još nisu skupili hrabrosti da se upuste u ovu specifičnu proizvodnju. U svim napisanim člancima koji se mogu naći po časopisima nigdje se nemože naći objašnjenje o; povećanju prinosa u ovoj proizvodnji, selekciji matica na povećanu proizvodnju matične mliječi, objašnjenje više načina proizvodnje matične mliječi , o manjoj i većoj potrošnji hrane u toku zimovanja pčelinjih društava koja se koriste u ovoj proizvodnji. Znači ovo je do sada prva napisana knjiga gdje pčelar može iz nje preuzeti ono što je za njeg prihvatljkivo za proizvodnju. Kada pčelar počne uvoditi na svoj pčelinjak ovakva razmišljanja i realizaciju rezultata svog pozitivnog razmišljanja onda će tek vidjeti šta znači ekonomično pčelariti.

Do sada smo više puta komunicirali preko mojih knjiga, predavanja ili članaka u inostranim pčelarskim časopisima. Putem ove knjige upoznaćemo se još bolje. U ovoj knjizi nalazi se za svakog pčelara po neštozanimljivo. Kada na svoje bogato praktično i teorijsko iskustvo dodate bar jednu rečenicu iz ove knjige bićete još bogatiji. Zbog toga vam predlažem da se na početku pridržavate predlaganih savjeta:

1. Prije nego potrošite i jedan euro u preusmjeravanje pčelarske proizvodnje na proizvodnju matične mliječi prvo dobro razmislite da li ste stručno sposobni za to id a li ste na pravom putu u novom biznisu
2. na vrijeme izaberite pravi put prema visokoj ekonomičnosti proizvodnje matične mliječi
3. osposobitese da vi upravljate pčelama. Nemojte dozvoliti da to one urade sa vama. Onda u ovoj proizvodnji nećete uspjeti
4. sve što je u pčelarstvu visokovrijedno i kvalitetno ono je iskupo
5. svoj način proizvodnje matične mliječi i dalje usavršavajte
6. uraditeracionalnost svih poslova na svom pčelinjaku. Na taj način imaćete veću dobit u proizvodnji matične mliječi
7. bar se djelimično organizujte kao pčele a posebno u toku proizvodne sezone
8. oslobodite se primitivizma u ovoj oblasti. Kada to uradite imaćete mnogo voše uspjeha. Matičnu mliječ nemožete proizvoditi primitivnim načinima
9. vaše teorijsko i praktično znanje u proizvodnji matične mliječi vaš je najbolji pomoćnik i saradnik na pčelinjaku
10. ne skrećite pogled sa svog zacrtanok cilja. Samo tako ćete uspjeti.

Na početku proizvodnje mnatične mliječi nemojte očekivati da se desi neko veliko čudo. Ova knjiga vam je jedinstvena prilika da se naučite na tuđim greškama. Nemojte im se nikada radovati. Kada morate da se naučite na svojim greškama to će vas skupo koštati i nemojte se razočarati u pčelarstvu i napustiti ga. Ja sam to do sada mnogo uraditi bezbroj puta , ali nisam. Ja vam od sveg srca želim da uspijete

Ferid Velagić

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress