Nova knjiga: Uzgoj i zamjena matica

Pčele radile zaperke
16. Jula 2015.
Fotografije vrcanja meda
19. Jula 2016.

Nova knjiga: Uzgoj i zamjena matica

PREDGOVOR

Odluku da napišem knjigu o uzgoju matica donio sam nakon 42 godine uzgoja pčela. U suštini, to je jedan radni vijek čovjeka koji odlazi u zasluženu penziju. Na kraju svog radnog vijeka čovjek je prošao sve i posjeduje bogato životno i praktično iskustvo. Ako je volio posao koji je radio, a pri tome se konstantno vrijeme stručno usavršavao i družio sa naukom, njegovo iskustvo ima još veću težinu. Da sam na početku svog profesionalnog uzgoja matica prije 15 godina u rukama imao ovakvu ili sličnu knjigu koja je pisana rukom iskusnog uzgajivača matica, rano bih se riješio mnogih glavobolja i problema koje su se često pojavljivale. A zaista bilo ih je mnogo. Zbog ovakvih problema čitaoče, niste ni svjesni koliko ste sretni da praktično čitajući ovu knjigu u svojoj praksi ne napravite greške koje sam ja pravio dok nisam usavršio uzgoj matica do ovog stepena. Ova knjiga nije nastala prepisivanjem gotovih tekstova iz druge obimne pčelarske literature. Sve što je u ovoj knjizi napisano moja je intima i svojina izrasla na stečenom znanju iz pčelarstva i vlastite prakse.

Ovu knjigu pišem kao pčelar profesionalac koji je ovim svojim rukama uzgojio i isporučio nekoliko desetina hiljada matica pčelarima. U ovoj knjizi ne očekujte visoku nauku i visokostručne izraze često nerazumljive za mnoge pčelare. Volim da budem jednostavan i razumljiv, odnosno da pričam i pišem narodnim lako shvatljivim rječnikom. Baš zbog te jednostavnosti sva ranija izdanja mojih deset knjiga iz ove oblasti gotovo su sva rasprodata. Smatram da je u jednostavnosti tajna uspjeha. Ova knjiga je napisana za pčelare željnih znanja. Ona je od mene skroman doprinos unapređenju ovog našeg zaostalog i počesto neshvaćenog zanata – pčelarstva. Pisati o maticama je veoma teško. Bogat pčelarski rječnik jednog jednostavnog čovjeka i rječnik savremene nauke iz ove oblasti ni približno ne može sve napisati i objasniti o maticama i pčelinjem društvu. Koliko god sam se trudio, siguran sam da je mnogo toga ostalo nedorečeno. Ako se odlučite da uzgajate matice predlažem vam da ne eksperimentišete, odnosno nemojte gubiti dragocjeno vrijeme i novac.

Što god bi vi pokušali da uradite vjerovatno su već mnogo puta do sada neki pčelari uradili u svijetu a možda i u vašem bližem okruženju. Vaše ideje i rezultati njihove primjene u praksi možda su već prenijeti na papir i predočeni javnosti. Zato tražite i čitajte. Praktično, uzgoj komercijalnih selekcionisanih matica nije nikakva visoka nauka i posebna vještina rezervisana samo za pojedince. To vam je posao kao i svaki drugi koji treba da se sa zadovoljstvom i velikom brižljivošću obavlja. Još kada u taj posao ugradite neko svoje znanje i iskustvo onda iz toga sigurno slijede zadovoljavajući rezultati. Upoznao sam mnoge pčelare. Sarađujem i družim se samo sa pozitivnim ljudima. Možda zbog ovog pretrpim i kritike.

Vremenom ćete zaključiti da sam u pravu. I kada sa najboljom namjerom pokušate da pomognete nekom od pčelara koji ne znaju ni kuda su pošli ni gdje su došli, često naiđete na neprilike. Jer svaki od takvih pčelara hoće sve na svoju ruku i po svome. A svakog pitaju za savjet a već su u svojoj glavi zamislili realizaciju svojih često pogrešnih zahvata. Ustvari, niko nije toliko pametan da je najbolji u svemu.

Ja nemam mogućnosti da radim razna istraživanja u uzgoju matica. Trudio sam se da obrađene teme budu veoma interesantne i da koriste velikom broju pčelara koji još nisu skupili hrabrosti da se upuste u ovu specifičnu uzgojnu oblast. Pčelari koji se već bave uzgojem matica na bilo koji način moći će da provjere sami sebe. I ja sam se lično provjeravao na osnovu proizvodnog iskustva drugih ozbiljnijih uzgajivača matica u inostranstvu koji ovaj posao rade mnogo duže od mene. Do sada smo više puta komunicirali preko mojih knjiga, predavanja ili članaka u inostranim pčelarskim časopisima.

Putem ove knjige upoznaćemo se još bolje. U ovoj knjizi nalazi se za svakog pčelara po nešto zanimljivo. Bogato praktično iskustvo nalazi se u glavama naših mnogih pčelara praktičara. Na početku uzgoja nemojte očekivati da se desi neko veliko čudo. Ova knjiga vam je jedinstvena prilika da se naučite na tuđim greškama. Nemojte im se nikada radovati. Kada morate da se naučite na svojim greškama nemojte se razočarati u pčelarstvo i napustiti ga. Ja sam to do sada mogao uraditi bezbroj puta, ali nisam. Ja vam od sveg srca želim da uspijete.

                                                                                                   Ferid Velagić

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress